fbpx

Забележителности и активности

Забележителности в Созопол

Южна крепостна стена и кула

В комплекса може да видите останките от укреплението на древния град, които включват добре запазен участък от югоизточната крепостна стена, правоъгълна стражева кула и зърнохранилище. Над него били разположени казармени помещения, в които живеели стражите на крепостните кули. Интерес представлява и античният кладенец, строен през IV-IIIв пр.н.е. По традиция, туристите хвърлят монета в него за щастие.

Арка на древния град Аполония


Аплония е едно от първите селища на Балканския полуостров, където прониква християнството. През IV век Аполония става част от Източната Римска империя и са изградени крепостни стени. Тогава градът е важен център на епархия, разположен на крайморския път Виа Понтика.
Старата част на града е впечатляващ и до днес са запазени много останки от крепостната стена на античния град Аполония. Крепостта е била построена в средата на V век по времето на император Анастасий (491-518г).

Археологическият музей на Созопол е разположен в старата част на града.
Археологическият музей представя историята и хилядолетната културна традиция на град Созопол от края на VІ хил. пр. Хр. до ХVІІв сл. Хр.
Старинен Созопол с мощите на св. Йоан Кръстител бе победителят в класацията „Чудесата на България“, проведена през 2011г.

Амфитеатърът – Созопол

Амфитеатърът беше официално открит на 30 април 2015г. Достъпът до него е директно от парковите алеи. Амфитеатърът е изграден по Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство“, МИРГ „Приморско – Созопол – Царево“.Капацитетът му е 390 места. На нивото на всеки ред има пътеки за минаване на посетителите, настлани с неформени каменни плочи. В близост до Амфитеатъра е построена и нова детска площадка със съоръжения за спорт на открито и забавления. Обектите са в непосредствена близост до общински парк „Света Марина“.

Църкви в Созопол

Средновековният манастир „Св. Николай Чудотворец“ се намира между и в непосредствена близост до южната порта на Стария Созопол и църквата „Св. Св. Кирил и Методий“.

Манастирът е открит случайно в началото на октомври 2011г по време на археологически разкопки край южната крепостна стена. Впоследствие се установява, че на това място е кипял духовен живот още от зората на християнството.


Църквата „Успение на Пресвета Богородица“ или само „Света Богородица“ е късносредновековна българска църква, намираща се в северната част на стария Созопол. Построена е през ХVв на мястото на по-стар християнски храм. Данни за нейното съществуване има от 1482г, като тя е била манастирска църква към метоха на островния манастир „Свети Йоан Продром“.

Църква „Свети Зосим“ е българска църква в Созопол, област Бургас. Църквата се намира в парк в старата част на град Созопол. Построена е през 1857г върху руините на средновековна църква. Носи името на Свети Зосим Созополски, който се смята за светец-покровител на Созопол.Параклис Свети Зосим се намира в парк в старата част на град Созопол.


„Свети Георги“ е възрожденска българска църква в град Созопол, област Бургас. Църквата се намира в старата част на град Созопол. В нея се съхраняват ценни икони от втората половина на ХІХ-ти век. В църквата се намират частици от мощите на „Свети Йоан Кръстител“, намерени на остров Свети Иван, както и други християнски реликви – частица от Светия кръст и част от мощите на „Свети Андрей Първозвани“.

Забележителности на юг от Созопол

Блато Аркутино

Аркутино или Мечешкото блато е блато-лагуна, намиращо се на 7-8 км от Созопол , на около 2,5км северозападно от устието на река Ропотамо. Блатото е част от резервата Ропотамо. От морето е отделено с пясъчни дюни, като на плажната ивица вирее пясъчна лилия. Плажът срещу блатото също се нарича Аркутино. Блатото обитава рядка риба – джудже гамбузия. Аркутино е основната междинна спирка на птиците по прелетния път „Виа Понтика“. Тук гнездят редки видове птици.

Резерват Ропотамо

Резерват „Ропотамо“ на територията на община Приморско и е разположен около двата бряга на р. Ропотамо, чието течение минава покрай големи пясъчни дюни до вливането си в Черно море.
На територията на резервата се намират множество интересни и уникални природни обекти. Посещенията на резервата се извършват само по определените и маркирани за целта 8 пътеки за посетители. Всички пешеходни и водни маршрути са маркирани с обозначителни знаци и информационни табели.

Тракийското светилище Беглик Таш

Тракийското светилище Беглик Таш се намира в най-високата част на нос Беглик Таш (128м надм. височина) край Приморско.Намира се на 28 км от Созопол. Обхваща площ от 6 дка. Територията, на която е разположено, е горска, била е част от ловната резиденция на бившия комунистически държавен глава Тодор Живков (управлявал 1954–1989г). Именно поради тази причина едно от най-големите открития за за тракийската история на Южното ни Черноморие и Странджа остава неизвестно за науката до 2003г.


Блатото Алепу

Блатото Алепу е разположено на около 7км южно от Созопол.
Блатото е покрито с тръстика и друга блатна растителност. Лиманът е отделен от морето с ивица пясъчни дюни, които също са природна забележителност.Районът е местообитание на много редки животински и растителни видове..


Замъкът в Равадиново

Замъкът в Равадиново е една уникална атракция за България. Той се намира вляво от пътя, преди село Равадиново, на 5 км. от Созопол. Изграден е от камък и е разположен върху площ около 30 дка. Наоколо има много зеленина, а самата сграда е обрасла в бръшлян. Разполага и с аквапарк. Със своите многобройни водни пързалки и разнообразни заведения, допълнителни атракции, обширни зелени площи и разнообразни услуги, аквапарк “Нептун“ предлага на своите гости едно наистина изключително изживяване на световно ниво.


Аквапарк Равадиново


Аквапарк „НЕПТУН“ се разполага на площ от 50 000 кв.м, в местността Равадиново, на 5км. от град Созопол и в съседство до най-красивия и вълнуващ замък в България – Замъкът „Влюбен във вятъра”.

Паркът е разположен в естествена среда, пълна с колорит, сред много зелени площи и обширни пространства. На територията му са изградени разнообразни заведения за хранене, зони за релакс и барове, които със сигурност ще задоволят и най-претенциозните желания на своите клиенти.

Атракционите, предлагат на своите гости, едно истинско приключение за сетивата и мощен прилив на адреналин в тялото . Многобройните водни пързалки, както и най-големият безопасен детски „Пратер“ в България, са само малка част от водната магия, в която ще се потопите.

Активности

База за водни спортове Аркутино

Базата се намира на един от най-красивите плажове на българското черноморие, който е запазил дивата си природа и чистота. Разположен е между три резервата и сред забележителностите му са остров Св. Тома, устието на река Ропотамо и дивия изолиран плаж Ропотамо.

Базата предлага обучение по уиндсърф, кайт сърф, сърф, ветроходни катамарани.

Разполага със съвременна екипировка, подходяша за деца и възрастни. Предлага се и наем на уиндсърф, съп, сърф, ветроходен катамаран, каяци, бодиборд.

Водолазен център Due Созопол

Можете да посетите уникални места под водата, да се докоснете до част от подводната история на България, да видите интересни потънали кораби, да получите една различна ваканция.
За желаещите да постигнат съвършенство Водолазен център Due предлага обучение по техническо гмуркане-от начинаещ технически водолаз до гмуркания под 100 метра.

Моторно-ветроходна яхта „Трофи“

Моторно-ветроходна яхта „Трофи“ – можете да я ползвате под наем, само за вас и вашите приятели или да участвате в някои от еднодневните плавания в заливите около Созопол, къмпинг Градина, Смокиня и Каваците.
На яхтата могат да се провеждат:яхт парти, тиймбилдинг, яхтен круиз, яхт уикенд, разходка с яхта и дори сватба.

За информация и резервации , моля обърнете се към рецепция.